dilluns, 2 de juny del 2008

antiparèmia

antiparèmia f - Refrany contradictori respecte d’un altre, que significa exactament el contrari.

sin. refrany contradictori m

ES refrán contradictorio
EN contradictory saying
FR proverbe contradictoire

Ex.: «Allò escrit, escrit està» [CA] - «Les paraules se les enduu el vent» [CA].



Diuen que el refranyer mai ment. Refranys i geners són verdaders; no hi ha cap refrany que menteixi; sempre ho hem sentit a dir: es refranys no poden mentir.

Amb aquesta premisa inicial no podríem, doncs, parlar d'antiparèmies, que són precisament això: refranys contradictoris. I en la contradicció hi ha la mentida. Perquè si un és cert, l'altre, que diu el contrari, ha de ser mentida. I a l'inrevés.

Trobem un grapat d'exemples d'antiparèmies en el refranyer. I no només en refranys d'una mateixa tradició, sinó que els exemples sovintegen quan fem paremiologia comparada o ens capbussem en tradicions diferents, amb una cultura i història ben diversa i, sovint, contradictòria.

Molts són els camins que poden haver portat a coexistir parèmies contradictòries: canvis de mentalitat o de cultura en proverbis o dites sentencioses, diferents situacions geogràfiques per a refranys sobre usos del camp o meteorologia, amistat o malfiança en refranys personals...


Mira també

2 comentaris:

Puigmalet ha dit...

Sempre havia pensat que això que aquí explica tan clarament és ben cert. O potser no m'havia passat mai pel cap.

Per cert, una curiositat: els mots "antiparèmies" o "equiparèmies" d'on provenen? Collita pròpia?

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

No són invent, no. Provenen de fonts especialitzades, però no pas de fonts terminològiques.

Ho he trobat en textos de Valeri Serra i Boldú i en el detall d'un curs de paremiologia que impartia Rossend Serra i Pagès.

Els equivalents han estat formacions que m'han semblat possibles en les llengües d'arribada. En castellà sí que es diu "refranes contradictorios". De totes maneres, ara em fas veure que ho podríem deixar en:

FR - proverbe contradictoire
EN - contradictory saying

I això ja dóna uns quants resultats en el cercador.